Musteri

Musteriet är öppet under säsong, från städdagen i maj till städdagen i oktober.

Boka musteriet på kalender till vänster innanför dörren i musteriet.

Notera aktuellt datum, tid, ditt namn och stugnummer.


Din grindnyckel passar i låset.


Nedanstående instruktioner finns på plats i musteriet.

HUR DU GÖR MED FRUKTKROSSEN

        OBS! maskinen ska vara igång innan frukt fylls på.  

HUR DU GÖR MED FRUKTPRESSEN 

 1.  Placera presskorgen (rostfri  stålcylinder) på bottenramen. 
 2.  Därefter sätter du in filterduken i presskorgen och vik in duken i botten. Vik  ut duken på utsidan på toppen. 
 3. Placera en behållare under utloppet. Pressen kan nu fyllas med fruktmassan. Det är inte nödvändigt att fylla påsen helt. 
 4. Fäll ner påsen över fruktmassan och lägg locket på toppen. 
 5. Placera locket över toppskruven och sätt fast spännmuttern. 
 6. Därefter öppnar du vattenkranen och samtidigt trycker du på luftventilen på ovansidan som släpper ut luft. 
 7. Saften strömmar genom presskorgen ut i behållaren. 
 8. När vattentrycket har nått fullt tryck öppnas avlastningsventilen automatiskt och vattnet rinner ut ur botten. Stäng av vattenkranen. 
 9. Öppna avtappningskranen och släpp ut vattnet. 
 10. Skruva loss spännmuttern och ta av locket. 
 11. Lyft därefter ur den pressade fruktmassan och rengör filterduken.

Länk till dokumentet.(PDF format)

HUR DU RENGÖR PRESSEN 

Rengör pressen så snart som möjligt efter varje användning för att förhindra att söt juice eller fruktrester torkar inuti pressen. 

Använd vatten och en diskborste, svamp eller trasa för att rengöra pressen. 

Använd aldrig en borste av metall eller andra vassa rengöringsutrustningar. 

Filterduken ska också rengöras noggrant med vatten. 

Filterduken kan tvättas i tvättmaskinen med oparfymerat tvättmedel och en låg 

vattentemperatur (max 30 gr) 


HUR DU RENGÖR KROSSEN 

Stäng alltid av krossen och koppla ur nätsladden innan du rengör krossen. 

Rengör krossen så snart som möjligt efter varje användning för att förhindra att söt juice eller fruktrester torkar inuti krossen. 

Använd vatten och en diskborste, svamp eller trasa för att rengöra krossen. 

Använd aldrig en borste av metall eller andra vassa rengöringsutrustningar. 

Använd inte en kraftfull vattenstråle för att rengöra under skärbladet. Doppa aldrig apparaten i vatten för rengöringsändamål.

Länk till dokument (PDF format)

Nedanstående texter hämtade med samtycke från fruktpress.se hemsida 2019-07-17 


Att göra äppelmust av de egna äpplena 

Att göra must av de egna äpplena är ett av de mest praktiska sätten att använda överflödet  av frukt. De flesta trädgårdsmästare är bekanta med det säsongsbetonade problemet av  överproduktion då frysen fylls med mos. Ännu en äppelpaj verkar mindre frestande än vad  det gjorde i början av säsongen och det finns fortfarande massor med äpplen att plocka  under träden innan gräset klipps. Lösningen är en fruktpress som kommer att bearbeta stora mängder av äpplen och generera litervis av smakrik äppelmust must som du kan dricka  omedelbart, förvara till något senare tillfälle eller förvandla till cider. 


Färsk hemmagjord must smakar betydlig bättre än de flesta massproducerade kommersiella  juicer, av vilka många är gjorda av återställda importerade koncentrat. Äpplen kan ha lika  många olika smaker som vin och det är ett nöje att experimentera med olika varianter och  blandningar. Hemmagjord äppelmust är perfekt för de som är oroade över rester av  bekämpningsmedel. Du kommer att veta vad din juice innehåller. 


Det finns två steg i mustens produktion: 

 • för det första måste äpplena krossas 
 • för det andra måste juicen pressas av de krossade äpplena 


Att välja äpplen 

Vilken fruktsort som helst är lämplig; små fläckar och de då och då förekommande  maskskadorna är inget problem men undvik förruttnad frukt samt frukt med mögel. Fallfrukt är helt okej men spola bort smuts innan krossningen. Fruktens storlek är inte viktig trots att  små äpplen troligtvis innehåller mindre juice än stora saftiga äpplen.  


Den bästa äppeljuicen produceras: 

 • när man i mitten av oktober gör en juice på flera olika äppelsorter. 
 • när äpplena är nästan helt mogna (har bruna kärnor), och har fallit ner från trädet av  sig själva på backen. Där de fortfarande kan eftermogna 7 - 10 dagar. 
 • OBS! använd ej skadade eller ruttna äpplen. 


Att krossa äpplena 

Äpplena behöver krossas för att få fruktmassa före pressningen. Krossning är väsentligt för  att hela frukter ger ett för stort motstånd. Även hydrauliskt drivna kommersiella ciderpressar matas med finmalda äpplen. Att krossa äpplen är en kraftfull process. Att skära äpplena i  skivor med kniv är inte tillräckligt. Däremot får man en alldeles för fin massa för pressning  med hjälp av en matberedare. 


Att pressa äpplena 

Så fort som frukten är krossad, kan den pressas. Med hjälp av våra traditionella pressar, hälls fruktmassan i pressens cylinder och pressas av en pressnings platta på korgpressar eller av  en gummimembran på hydrauliska pressar. Plattan eller membranet trycks ned på  fruktmassan och tvingar ur saften genom luckorna i korgen. Musten samlas på  uppsamlingstallriken och rinner ut genom läppen eller dräneringshål i en kanna, skål eller  hink som placeras under pressen. 

När fruktmassan har pressats färdigt, öppnas pressen och resterna tas bort. Pressen kräver  minimalt underhåll. Den ska sköljas med rent vatten och torkas ordentligt. De pressade  fruktrester kan komposteras eller ges till boskap. 


Att förvara äppelmust 

Musten du producerar kommer att vara naturligt grumlig och innehålla små partiklar.  Eftersom dessa bidrar en hel del till smak och konsistens finns det inte något behov av att  filtrera musten. Den färska musten är så läcker att du kommer att dricka mycket av den  omedelbart men den kommer att vara hållbar i kylskåpet i två till tre dagar innan den börjar  jäsa. Den pastöriserande musten kan lagras mellan 6 månader och 2 år, beroende på hur den förvaras. En noggrann pastörisering dödar alla organismer som kan orsaka förstörelse av  juicen och samtidigt bevarar smaken av färskt äpple. Vid pastörisering får äppelmust lång  hållbarhet och kan även förvaras i rumstemperatur. 


(Texten hämtad från fruktpress.se hemsida 2019-07-17)  https://fruktpress.se